En internetbrowser, også kendt som en webbrowser eller blot en browser, er et softwareprogram, der lader dig se websider på din computer. Du kan tænke på din browser som din gateway til internettet. Hvis du f.eks. vil deltage i online lotterier, skal du først åbne en giveaways hjemmeside i din internetbrowser.
Hovedformålet med en internetbrowser er at oversætte den kode, som computere bruger til at oprette hjemmesider til tekst, grafik og andre funktioner på websiderne, som vi er vant til at se i dag. Webbrowsere blev først introduceret i 1990, men de har udviklet sig betydeligt siden da.
Den første webbrowser
Den første webbrowser blev kaldt WorldWideWeb; senere skiftede den navn til Nexus. Skabt af Sir Tim Berners-Lee, det gav folk en grundlæggende måde at se websider på. Det var dog langt fra den fordybende onlineoplevelse, vi har i dag.
Uden grafiske browsere ville internettet, som vi kender det i dag, ikke være muligt. I 90’erne var internettet tekstbaseret, intetsigende og kunne ikke bruges uden nogen ret betydelig teknisk viden. Dette begrænsede antallet af mennesker, der havde interessen og evnen til at bruge internettet. I begyndelsen af 90’erne var publikum så lille og så niche, at de fleste virksomheder ikke havde en online tilstedeværelse. Shoppinggiganter som eBay og Amazon ville aldrig have haft en chance for at tiltrække et anstændigt publikum. Det begyndte at ændre sig med introduktionen af Mosaic i 1992.
Mosaic-browseren hjalp med at gøre internettet allestedsnærværende. Den grafiske grænseflade gjorde det let at forstå at navigere på nettet, og muligheden for at vise grafik på websteder gjorde websider mere interessante. Det bedste af det hele er, at folk ikke længere behøvede at være programmører for at hygge sig online. Da flere mennesker brugte mere tid på internettet, var virksomhederne hurtige til at følge med. E-handel, online konkurrencer, sociale medier og mange andre ting, vi tager for givet i dag, fulgte tæt i hælene på de første grafiske browsere.
Moderne internetbrowsere
Internetbrowsere har udviklet sig til kraftfulde værktøjer, der giver dig sikker og hurtig adgang til dine yndlingswebsteder. Moderne internetbrowsere har mange nyttige funktioner. Fanebladssøgning giver dig for eksempel mulighed for at åbne mange websider i individuelle faner i stedet for at have brug for et ressourcekrævende separat vindue for hver side. Dette er meget nyttigt, hvis du vil deltage i konkurrencer hurtigere. Moderne browsere tilbyder sikkerhedsfunktioner, indlejret video, næsten øjeblikkelige indlæsningstider og mange andre ting, der gør nettet til et så sjovt sted at tilbringe tid.
Hvilke internetbrowsere er tilgængelige i dag? strong>
De fleste browsere er tilgængelige til gratis download. De seks mest populære internetbrowsere i dag inkluderer:
- Mozilla Firefox (Download Firefox)
- Google Chrome (Download Chrome)
- Microsoft Edge (tidligere Internet Explorer)
- Apple Safari (Download Safari)
- Opera (Download Opera)
Hver af disse internetbrowsere har fordele og ulemper. Læs deres hjemmesider, og prøv derefter dem, der appellerer til dig mest. På grund af den måde, de er kodet på, vises nogle websteder bedre i en eller anden internetbrowser. Af denne grund er det en god idé at have mindst to browsere tilgængelige på din computer, især hvis du ønsker at deltage i konkurrencer. Hvis en tilmeldingsformular ikke vises korrekt i din primære browser, fungerer den muligvis fejlfrit på din sekundære internetbrowser.
Mange internetbrowsere understøtter plug-ins, som er hjælpeprogrammer, som du kan downloade for at tilpasse din browseroplevelse. Plug-ins kan hjælpe dig med at udfylde formularer automatisk, kontrollere din grammatik og stavning, slå uønskede lyde fra i din browser, sende dig påmindelser og meget mere. Plug-ins kan hjælpe dig med at arbejde eller spille online, men ikke alle browsere tillader dem. Firefox og Chrome tillader f.eks. plug-ins hver især, men selv da er nogle plug-ins kun tilgængelige for bestemte systemer.
Den bedste måde at finde ud af, hvilken browser der er den rigtige for dig, er at downloade en par og leger med dem. Hvilke ekstra funktioner er vigtige for dig? Indlæses hjemmesider hurtigt og pålideligt? Bruger din browser for mange ressourcer og bremser andre programmer, du bruger?
Sådan fungerer internetbrowsere:
Her er et meget hurtigt overblik over, hvordan browsere fungerer:
- Du indtaster et websteds URL i din browsers adresselinje; “http://www.dotdash.com” er et eksempel på en URL.
- Browseren lokaliserer og anmoder om sidens oplysninger fra en webserver.
- Browseren modtager en fil skrevet i computerkode, som HTML eller Javascript, som inkluderer instruktioner om, hvordan man viser oplysningerne på den pågældende side.
- Browseren fortolker filen og viser siden, så du kan læse og interagere med den. Og det gør alt dette på blot et par sekunder, normalt.
Hvis du vil have en mere detaljeret teknisk gennemgang af, hvordan browsere fungerer, så tjek Behind the Scenes of Modern Web Browsers af Tali Garsiel og Paul Irish på HTML5Rocks.com.
Det vigtige at vide er, at forskellige browsere har lidt forskellige måder at arbejde på, så hvis du har problemer med at få vist sider eller lotterier til at indlæse på én browser, giver mening at prøve en anden. Installer to eller tre af dine yndlingsbrowsere, og skift mellem dem, hvis du har problemer med at se et websted korrekt.